Het is zover, uw welverdiende vakantie naar Turkije. Om volop van uw vakantie te genieten vindt u hier een aantal handige tips om goed voorbereid op reis te gaan.

Drinkwater

drinkwaterHet kraanwater in Turkije is niet drinkbaar. Koop uw water daarom altijd bij een winkel. Op elke hoek van de straat is drinkwater te koop. Wanneer u op een lekker terrasje zit, en u bestelt een frisje of iets anders, haal dan altijd de ijsblokjes eruit. De kans bestaat dat deze ijsblokjes met gewoon kraanwater is gemaakt en daar wordt uw maag niet vrolijk van.

Valuta

valutaDe nationale munteenheid van Turkije is de Turkse Lira. In veel toeristische gebieden kunt u gewoon met euro’s betalen maar een paar Turkse lira in uw portemonnee is altijd handig. De wisselkoers van de Turkse Lira is ongeveer 1 EUR/2,8 TRY.

Inentingen

Om Turkije binnen te treden is het niet verplicht om bepaalde inentingen te halen. Wel is het sterk aan te raden om dit wel te doen. De aanbevolen inentingen zijn Hepatitis A en DTP. Dit omdat de hygiëne in Turkije, anders is dan wij gewend zijn.

Religie

In Turkije is ongeveer 98 procent van de bevolking moslim. Waarvan 70 procent soennieten en 15 tot 25 procent sjiieten, alevieten en yezidieten.

Moskeebezoek

MoskeeDe moskeeën in Turkije zijn vaak indrukwekkend en leuk om eens te bezoeken. Houd wel rekening mee een aantal regels. De schoenen moeten altijd uit en u moet fatsoenlijke kleding aan. Gedurende de gebedstijd moet u de moskee niet bezoeken. De gebedstijd is 5 keer op een dag, maar is van korte duur. In bepaalde moskeeën moeten vrouwelijke bezoekers een hoofddoek vragen. Deze kunt u vraag ‘ lenen’  bij de moskee zelf.

Fooi geven

Het geven van fooi is gebruikelijk in Turkije. De lonen in Turkije zijn vaak laag en met en fooitje zijn de Turken dan ook erg mee. U zult ook merken dat wanneer u flink fooi geeft, u nog beter, liever, en klantvriendelijker behandeld wordt. Een goede richtlijn voor het geven van fooi is ongeveer 10% van het totale bedrag.

Baklava

BaklavaAls u in Turkije op vakantie bent dan moet u zeker de Turkse specialiteit ‘ baklava’  proeven. Er zijn veel verschillende soorten baklava maar het hoofbestandsdeel is bladerdeeg. Een zeer aan te raden baklava is met honing en pistache noten.